De 11 beste kersttradities van over de hele wereld

Ga op een wereldwijde reis van kersttradities en ontdek 11 favoriete kersttradities die overal ter wereld worden gevierd. Van feestelijke rituelen tot unieke culturele gebruiken, deze tradities voegen een vleugje diversiteit en warmte toe aan de kersttijd.

De 11 beste kersttradities uit de hele wereld© 3opmaat.nl

Italië: het magische bezoek van La Befana

In Italië kijken kinderen reikhalzend uit naar La Befana, een vriendelijke heks die cadeautjes aflevert in de nacht van 5 januari. Families vieren feest met optochten, heerlijke feesten en de vreugde van de verrassingscadeautjes van La Befana.

Volgens de legende is La Befana een oude vrouw die het bezoek van de Drie Wijzen heeft gemist. Om dit goed te maken, reist ze nu rond op Driekoningenavond en laat ze kleine cadeautjes en snoepjes achter voor brave kinderen en kolen voor de stoute kinderen.

Wanneer: KFC Kerstfeest

Japan heeft een unieke kersttraditie: genieten van een KFC-feestmaal. Veel Japanse families bestellen maanden van tevoren een speciale kerstmaaltijd bij Kentucky Fried Chicken, waardoor het een favoriete feestdagtraditie wordt.

De traditie begon in de jaren 1970 toen KFC een succesvolle marketingcampagne lanceerde. Sindsdien is het een wijdverspreide gewoonte geworden en mensen staan vaak in lange rijen te wachten om de speciaal bereide “feestvaten” voor Kerstmis in handen te krijgen.

Lees ook  Maak een staartwiegende adventskalender voor je hond met deze hartverwarmende ideeën

Zweden: St Lucia’s Dag

Op 13 december viert Zweden Sint-Lucia met een processie van jonge meisjes in witte gewaden en kaarsenkransen. Het is een prachtig spektakel dat de overwinning van het licht op de duisternis symboliseert.

St Lucia, ook bekend als de Koningin van het Licht, wordt geëerd met processies op scholen, op het werk en thuis. De gekozen Lucia, vaak de oudste dochter, leidt de processie en brengt licht en warmte in de winterse duisternis.

Mexico: De Posada’s

Mexico herdenkt de reis van Maria en Jozef met Las Posadas, een negendaags festival. Families spelen de zoektocht van het echtpaar naar bescherming na en bezoeken verschillende huizen voor gebeden, maaltijden en feestelijke bijeenkomsten.

Tijdens Las Posadas komen buurten samen om de zoektocht van de Heilige Familie naar bescherming na te spelen. Tijdens de viering wordt er gezongen, worden er piñata’s gebroken en traditioneel Mexicaans eten gedeeld, zoals tamales en hete ponche.

Lees ook  Creatieve adventskalenderideeën voor de speciale man in je leven!

India: Middernachtmis en versierde bananenbomen

In India vieren velen Kerstmis met een nachtmis, gevolgd door feesten en het uitwisselen van geschenken. Sommige regio’s versieren ook bananen- of mangobomen, waardoor een unieke mix ontstaat van traditionele en lokale gebruiken.

Een belangrijk onderdeel van de viering is de middernachtmis, waarbij kerken worden versierd met kleurrijke decoraties en koren kerstliederen ten gehore brengen. Daarnaast geeft het versieren van bananen- of mangobomen met versieringen en lichtjes in bepaalde regio’s een lokaal tintje aan de feestdagen.

Veelgestelde vragen

V: Hoe kan ik deze wereldwijde tradities opnemen in mijn eigen vieringen?

A: Overweeg om een of twee tradities over te nemen die passen bij jou en je familie en voeg een multicultureel tintje toe aan je feestelijkheden.

V: Zijn deze tradities specifiek voor bepaalde regio’s in elk land?

A: Ja, veel tradities zijn regiospecifiek en laten de diversiteit van de vieringen van feestdagen in elk land zien.

Lees ook  Creatieve adventskalenderideeën voor katten om feestelijk af te tellen

V: Hoe belangrijk is het om wereldwijde tradities op te nemen?

A: Het omarmen van wereldwijde tradities bevordert een gevoel van eenheid en begrip en benadrukt het rijke spectrum aan culturen die de feestdagen speciaal maken.

Geniet van de diversiteit van het seizoen

Als je deze Kerstmis viert, denk er dan eens over na om een vleugje wereldwijde charme aan je festiviteiten toe te voegen.

Deze top 11 tradities van over de hele wereld herinneren ons aan de schoonheid en diversiteit die de feestdagen tot een magische tijd maken.

Rosario Nederpelt
Geschreven door, Rosario Nederpelt
Hallo, ik ben Rosario, schrijver en publicatiedirecteur bij 3opmaat.nl. Mijn dagen zijn gevuld met het creatief verkennen van uiteenlopende onderwerpen, van het brengen van het laatste nieuws tot het uitdiepen van astrologie, lifestyle trends, boeiende tests en de wonderen van tuinieren. De kern van mijn werk is een toewijding aan het vormgeven van meeslepende verhalen die onze lezers boeien. Met een grote interesse in storytelling en een toewijding aan journalistieke integriteit, streef ik ernaar om van 3opmaat.nl een go-to bestemming te maken voor mensen die op zoek zijn naar verrijkende en gevarieerde content. Ga met me mee op deze reis van verkenning en ontdekking op het snijvlak van nieuws, astrologie, lifestyle, tests en de schoonheid van de tuin.